’t Wed

‘t Wed; de straatnaam komt je vast wel bekend voor. Het is een gezellig en bruisend straatje dat ingeklemd is tussen de Oudegracht en de Donkere Gaard in. Onder andere de Cafés Oorlof en de Drie Vrienden zijn er gevestigd. Maar waar komt de straatnaam vandaan?

Laatst verscheen er een stuk op Indebuurt van Liselotte Idema over de Oudegracht en haar werven. Dat de (door mensen gegraven) Oudegracht op een constant laag niveau kwam te liggen, had vele oorzaken. Een daarvan was, dat de Utrechters het afgegraven zand en klei direct naast de gracht stortten, zodat er geen overstromingen meer plaatsvonden. Fijn voor mensen die droge voeten wilden houden, minder fijn voor de handelaren langs de werf en hun handelsgoederen. Die moesten ze namelijk opeens naar boven gaan zeulen.

Door de eeuwen heen bedachten de Utrechters drie manieren om de handelsgoederen op straatniveau te krijgen. De eerste manier was door middel van ‘zakkendragers’; als je het stuk over Smakkelaarsveld van vorige hebt gelezen weet je inmiddels wie dat zijn. Een andere manier was de stadskraan, die ter hoogte van de Winkel van Sinkel goederen naar boven takelde. Maar misschien nog wel de gemakkelijkste manier werd mogelijk gemaakt door de lange hellende tunneltjes die de Utrechters onder de straat hadden gegraven. Van drie tunneltjes in de binnenstad kan je nog steeds de plek achterhalen.

Het eerste tunneltje is onder Cafe de Poort, vanaf de Twijnstraat, te vinden. De tweede onderlangs de Winkel van Sinkel. En de derde? Die is helaas helemaal dichtgegooid. Wel leuk, is dat de straat naar de plek van het tunneltje is vernoemd. Zo’n tunneltje heette namelijk, je raadt het waarschijnlijk al, ‘t Wed.

Voor de doorvragers onder ons: ‘wed’ komt van het oudhollandse woord ‘wedde’ of ‘wad’ en betekent onder ander ‘doorwaadbare plaats’. Denk maar aan de ‘Wadden’.

Meer lezen? Klik hier op de pagina van bijzondere Utrechtse straatnamen verklaard.