Wittevrouwenstraat

De Wittevrouwenstraat is een vrij kort weggetje dat in het verlengde van de Voorstraat naar de Biltstraat loopt. Ernaast heb je ook de wijk Wittevrouwen. Hoewel ‘witte vrouwen’ modern Nederlands is, had ik vroeger geen flauw idee waar de naam vandaan kwam. Ik kreeg vroeger altijd een beeld van rondzwevende vrouwengeesten voor me, als ik over de buurt of straat hoorde. Is de verklaring echt zo eng?

Toen Utrecht rond 1122 stadsrechten kreeg, was het gebied dat nu de binnenstad is verre van volgebouwd. Er was daarom genoeg ruimte om een klooster te stichten op een landelijk stuk in het noordoostelijke deel langs de Singelgracht. Dat klooster richtten de Utrechters voor een speciale doelgroep in: het werd een levenslange opvangplaats voor ex-prostituees, gewijd aan Maria Magdalena. Dat bleek een succesvol recept om liefdadigheidsinkomsten binnen te krijgen, totdat de rijken interesse in het klooster kregen.

Stukje bij beetje kreeg de adel het er voor het zeggen; langzaamaan verdwenen de ex-prostituees, en kwamen er rijke vrijgezelle dames voor in de plaats, doordat er een hoge kostprijs aan een levenslang verblijf gevraagd ging worden. Met de verandering van de doelgroep veranderde ook de taak en functie van het klooster: de zusters gingen zich wijden aan geestelijke zorg en sloten zich aan bij de Norbertijnenorde. Daar gingen ze zich dan ook naar kleden. En laat de kleding van die orde nou helemaal wit zijn: de namen van een nieuwe buurt (vandaag de dag net buiten de singelgracht) met straten was geboren.

Geen geesten dus, maar gewoon echte, levende witte vrouwen.

Meer lezen? Klik hier op de pagina van bijzondere Utrechtse straatnamen verklaard.