Zadelstraat

De Zadelstraat: een bruisende winkelstraat, de oprijlaan naar de Domtoren, en de oudste stenen straat van Nederland (volgens de eerste vermelding in 1165). En met een mysterieuze naam. Want hoezo, Zadel?

In de middeleeuwen was het Domplein het terrein van een bisschoppelijke burcht. Met onder andere een paleis, en een tuin, zoals je vorige week misschien hebt gelezen.  Die burcht was hermetisch afgesloten van de gewone burger. Maar je moest er als geestelijke wel in- en uit kunnen. Daarvoor was de hoofdtoegang, waar nu de Servetstraat is, aan de westkant van de Domtoren.

Als je van daaruit rechtdoor loopt, kom je op de Maartensbrug, die de Utrechters vroeger de Borchbrug (‘burchtbrug’) noemden.  En in het verlengde daarvan loopt de straat die nu de Zadelstraat heet. Vroeger heette die gek genoeg de Steenweg. Als Utrechter weet je natuurlijk dat de huidige Steenweg ernaast loopt. Die laat die nou in eerste instantie weer de ‘Nieuwe Steenweg’ hebben geheten. Verwarrend. En dus bedachten de mensen in de middeleeuwen een nieuwe naam voor de oude Steenweg: de Zadelstraat.

Lange tijd dacht de gemeente van Utrecht dat de straatnaam afgeleid was van zadelmakers die zich hier vroeger hadden gevestigd, waar ze zadels voor paarden maakten. Doordat de Haverstraat parallel aan de Zadelstraat loopt, hebben ze het tussenliggende hofje zelfs Teugelhof genoemd. Helemaal in de sfeer van de paarden. Maar aan de meest waarschijnlijke verklaring gingen ze toen nog voorbij.

De straat is namelijk niet voor niets de oudste stenen weg van Nederland. Het was de oprijlaan naar de bisschoppelijke burcht. Een ontzettend belangrijke weg dus, die piekfijn in orde moest zijn. De straat ging rechtstreeks naar de zetel van de bisschop. Zetel, of, hoe ze het vroeger ook wel noemden…Zadel.