Lange Viestraat

De Lange Viestraat is een kort straatje ingeklemd tussen de Vredenburg en de Potterstraat. De straat straalt vooral grootschaligheid en moderniteit uit . Met ketenwinkels als de Bijenkorf, WE, Intertoys en MacDonalds doet niets vermoeden dat dit straatje een bijzonder lange historie in Utrecht gekend heeft, met natuurlijk een verklaring voor de straatnaam!

In de veertiende eeuw zag het er in de omgeving van de Lange Viestraat compleet anders uit. Aan de kant van de Singelgracht had je een eindeloze wilde, onbebouwde vlakte, met hier en daar wat gecultiveerde stukken land. Aan de overkant van de Oudegracht had je, te midden van kronkelende weggetjes en houten huisjes, de Neude, het belangrijkste marktplein van Utrecht. En de Neude, daar wilde je als middeleeuwse handelaar wezen.

Maar om daar te komen, moest je je door de Lange Viesteeg ploegen. Door de enorme bedrijvigheid was de steeg nauw, donker en nog gevaarlijk ook. Wat zag je als je de steeg doorliep? Kokende dampende vloeistoffen van de kopergieterijen, half geplukte kippen, een doolhof aan uithangende houten luifels, allerhande obstakels zoals biertonnen, en een rijkheid aan dronkenlappen. Het was er een smeerboel. Het verhaal gaat dat in tijden van de pest een Spaanse soldaat spontaan dood van zijn paard viel, door de onhygiënische situatie in de steeg.

En toch was deze steeg, door haar locatie, altijd een belangrijke doorgaande weg geweest, in het speciaal voor de handelaren. Ze lag namelijk tussen twee landbouwwegen die Utrecht met de omgeving verbond. En aangezien ook de veemarkt op de middeleeuwse Neude werd gehouden, moest het passeren van veehandelaren een dagelijks spektakel hebben gevormd. Niet voor niets dat de steeg, en later de straat, tot de dag vandaag hoogstwaarschijnlijk naar het ‘Vie’, oftewel vee, is vernoemd!

Niet dat je daar ook nog maar iets van terugziet in de huidige Lange Viestraat. Het enige restje vee dat je er nog vindt, is op de plofkipburger van de MacDonalds.