Croeselaan

Deze week verplaatsen we ons een stukje buiten de binnenstad, en stoppen we bij de Croeselaan: een brede laan waarlangs onder andere de Jaarbeurs en de Rabobank gevestigd zijn. De naam ‘Croeselaan’ doet misschien vermoeden dat die in het rijtje van straatnamen als ‘Frederik Hendriklaan’, ‘Rooseveltlaan’, en ‘Frans Halsstraat’ past. Oftewel, een naam die verder niets met de geschiedenis van de plek te maken heeft. Maar niets is minder waar.

De eerste openbare weg die de Utrechters hier aanlegden was van water. Midden zeventiende eeuw vond burgemeester Hendrick Moreelse het nodig om de waterwegen van Utrecht uit te breiden. Daarvoor werd een grachtenstelsel gegraven ten westen van de stad, midden op het platteland, waar zich nu het Stationsgebied bevindt.

Een van die grachten noemden de Utrechters de Blekersgracht, vernoemd naar de gebleekte linnen kleding die er zo over vervoerd konden worden. Later werd de gracht ook wel Moesgracht genoemd, dat weer verwijst naar de ‘moes’ (groente; denk maar aan ‘moestuin’) die de tuinders hier konden verschepen.

Later werd de Moesgracht dichtgegooid, en kwam er een laan voor in de plaats. Het was een prachtige laan, met een dubbele rij bomen, en een strategische plek om handel te voeren. Dat had een steenbakkersfamilie in de achttiende eeuw ook in de gaten. Zij vestigden zich vlakbij de mooie laan aan de Leidse Vaart, op buitenplaats Groenendaal, niet ver van de huidige Jaarbeurs. De steenbakkerij maakte naam, want de bierbrouwerij die zich erna in het pand vestigde (1868) vernoemde het bedrijf naar de steenbakkersfamilie. En ook de laan is er later naar vernoemd. De familienaam was namelijk – je raadt het al – Croes.