Agnietenklooster

Van oudsher was Utrecht een stad met een hoge kloosterdichtheid. Desondanks kwam er in de late Middeleeuwen toch nog een klooster bij. In 1420 verlieten enkele geestelijken het Ceciliaklooster aan de Neude en vestigden zich bij de St. Nicolaaskerk. De aanzienlijke oppervlakte wijst erop dat het klooster rijke bewoners herbergde. Het werd dan ook bewoond door vrouwen uit gegoede, adellijke families, die een soort bruidsschat moesten meebrengen. De beschermheilige van het klooster was de heilige Agnes, een heilige die in voor het Christendom de marteldood stierf, waardoor de zusters Agnieten genoemd werden.

Ook na de Reformatie konden de Utrechtse vrouwenkloosters voorlopig voort blijven bestaan, door het enorme kapitaal dat de nonnen vanuit hun adellijke families de stad in pompten. Maar na 1618 was het echt afgelopen met kloosters. Al ruim voor die tijd werden er geen nieuwe nonnen meer toegelaten, zodat je kunt spreken van een sterfhuisconstructie.

Daarna werd het gebouw gebruikt voor de meest uiteenlopende bestemmingen, zoals een zijdespinnerij, tot het schildersatelier en expositieruimte voor de schilder Abraham Willaerts zich er vestigde, die tot de Utrechtse school behoorde. Het schildersgilde vroeg het Utrechtse bestuur om het klooster als tentoonstellingsruimte te gebruiken, wat in 1921 ook daadwerkelijk werd ingewilligd. Tegenwoordig is hier het Centraal Museum gevestigd.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.