Atelier Abraham Bloemaert

Voordat er een wooncomplex op het braakliggende terrein tussen de Walsteeg en de Mariaplaats werd gebouwd was vanaf 1994 uitgebreid gezocht naar archeologisch materiaal, omdat men wist dat er hier een schat in de grond moest zitten.

Hier had Abraham Bloemaert, een van de belangrijkste schilders uit de Nederlandse schilderkunsthistorie, namelijk vanaf 1597 zijn atelier. Het stond vroeger op kerkelijke grond en behoorde tot het kapittel van Sint Marie. Hier heeft hij ruim tweehonderd werken geschilderd.
Zelf was Bloemaert al een begenadigd schilder, maar hij is voornamelijk bekend geworden vanwege zijn vele bekend geworden leerlingen die hij in zijn atelier aan de Mariaplaats opleidde, onder wie de caravaggisten Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst . Hij wordt dan ook wel ‘de vader van de 17e-eeuwse Utrechtse schildersschool’ genoemd.

In 1996 kwam het atelier weer boven de grond. Een deel van het muurwerk van het huis is bewaard gebleven, en daarnaast vond men een deel van de zeldzame mozaïekvloer uit begin 14e eeuw. De vloer is in de kelder van het nieuwbouw-wooncomplex opgenomen en voor publiek opengesteld. Een trap in de straat leidt naar de keldervloer. Met de buitenkant wordt de vloer verlicht en is dan door de glazen deur te bewonderen. Deze vloer zat dus al in het atelier van Abraham Bloemaert, maar hij heeft daar niet van geweten, omdat er vermoedelijk een houten vloer overheen was aangelegd.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht.