Buurkerk

De Buurkerk is de oudste parochiekerk van Utrecht, stammend uit de tiende eeuw. Een parochiekerk was er voor de gewone burgers, in tegenstelling tot een kapittelkerk. De andere kerken voor de burgers waren de Jacobi-, de Nicolai-, en de Geertekerk. Ze lag midden in de eerste middeleeuwse handelswijk van Utrecht: Stathe. De wijk lag tussen het huidige Stadhuis, de Bakkersbrug, en rond de Steenweg.

Vanwege de handel werd in de tiende eeuw een verbindingsgracht gegraven tussen de Oude Rijn en de Vecht. Dit is het noordelijke deel van de Oudegracht. Midden in de bedrijvige handelswijk stond de Buurkerk, die aan Maria gewijd was, als baken, toevluchtsoord en plaats van samenkomst voor de burgers van de stad. De Buurkerk werd officieel de Maria Minor (kleinere) genoemd ter onderscheiding van de Maria Maior (grotere), één van de vijf kapittelkerken. In de volksmond heet ze tot op de dag van vandaag de Buurkerk, de kerk van de buren, oftewel burgers.

De toren de Buurkerk is 56 meter hoog, terwijl de toren van de Domkerk(de kerk van de bisschop en het Domkapittel) precies twee keer zo hoog is (112 meter). Verschil moet er wezen.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.