Catharijneconvent

In middeleeuws aandoend hofje ligt tussen de Lange Nieuwstraat en de Nieuwegracht Museum Catharijneconvent. Het gebouw waar het in gevestigd is, is eeuwenoud.

Al in de veertiende eeuw stond hier ten zuiden van de huidige Catharijnesteeg, de kapel van Sint Agatha. In 1366 schonk Pieter Uten Leen de broederschap van Sint Agatha een bedrag om in een stenen huis bij hun kapel een plek met een bed en kachel te maken voor armen en daklozen. In 1468 moesten de daklozen plaats maken voor de bedelorde van de Karmelieten. Er werd een hoofd gebouw gebouwd met inpandige kloostergang, een slaapzaal en een refter (eetzaal).

De Karmelieten moesten echter snel wijken voor de monniken van het Catharinaklooster. Want toen Utrecht in oktober 1528 onder het bewind van keizer Karel V kwam, liet hij, uit voorzorg tegen het opstandige Utrecht, op het huidgie Vredenburg (destijds Catharijneveld) een dwangburcht bouwen. De Johannieters hadden daar echter al eeuwenlang een klooster en hospitaal, gewijd aan St. Catharina: het Catharijneconvent. Zij werden daarom verplaatst naar hun huidige locatie aan de Lange Nieuwstraat. Daar settleden ze zich, en het nieuwe Catharijneconvent werd met vierentwintig bedden het belangrijkste hospitaal van de stad. Zo kon de heilige Catharina de zieken blijven beschermen.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.