Clarenburg

Het is misschien wel het bekendste Café in Utrecht: Olivier. Maar wat is de geschiedenis van deze vreemde combinatie van biercafé en kerk in één?

Ooit stond hier een middeleeuws herenhuis: huis Clarenburg, oorspronkelijk één van de oudste huizen de stad. De kelders zijn nog bewaard gebleven. Het was een versterkt huis met dikke muren en kantelen, verdedigbaar in tijden van oorlog. In tegenstelling tot de meeste versterkte huizen in de stad werd het niet aan de Oudegracht gebouwd; het ligt wat verscholen in een klein straatje naast Hoog Catharijne. Het gedeelte van Hoog Catharijne dat achter Olivier zit, is hier ook nog naar vernoemd, net als de straat: Achter Clarenburg.

Dat het in een uithoek lag kwam goed van pas, omdat het later als schuilkerk werd gebruikt. Door torenhoge schulden van de laatste bewoner werd het huis in de zeventiende eeuw verkocht aan een nieuwe eigenaar. Deze stelde Clarenburg ter beschikking van de parochianen van de Buurkerk. Het geval wilde namelijk, dat de katholieken na de Reformatie in Utrecht slechts gedoogd werden – ze mochten hun geloof niet meer openbaar belijden. Daarom werd van Clarenburg een schuilkerk gemaakt. Clarenburg was erg geschikt als gebedshuis, want het had een grote zaal. Bovendien kon de achteruitgang prima als vluchtweg dienen als de protestante schout een plotselinge inval zouden doen.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.