Domkerk

De Domkerk staat op de plek van een Romeins castellum, dat deel uitmaakte van de Romeinse verdedigingslinie (limes) langs de rivier de Rijn. De Dom was een kapittelkerk, beheerd door rijke hoge geestelijken.

De kerk heeft verschillende voorgangers. Het eerste Frankische kerkje dat rond 630 werd gebouwd was aan Martinus van Tours gewijd, maar die werd door de Friezen verwoest. Na 695 stichtte Willibrord naast een Sint Maartenskerk, maar die werd in de middeleeuwen afgebrand. In 1254 werd dan uiteindelijk de eerste steen gelegd voor de gotische Domkerk. De bouw zou bijna drie eeuwen duren.
In 1674 werd de Domkerk getroffen door een heuse orkaan, die enorme schade aanrichtte. Het was een godswonder dat de Domtoren bleef staan, maar het onvoltooide schip van de kerk, zonder voldoende luchtbogen en steunberen, bleek niet bestand tegen de orkaan en stortte in. Wegens geldtekort bleven de resten van het ingestorte schip tot 1826 staan. Pas daarna werd de ruïne van het schip gesloopt en ontstond het Domplein.

Twee 15de-eeuwse vloertegels in het altaar van de Domkerk staan nog in het koor van de Domkerk. Een daarvan is van de vroegmiddeleeuwse keizer Hendrik V, die te Utrecht overleed. Hij verleende Utrecht in 1122 stadsrechten.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.