Domplein

Het Domplein is ontstaan in 1674, nadat een verwoestende orkaan het middengedeelte van de Domkerk had verwoest. Het koor van de kerk en de Domtorentrotseerden, wonder boven wonder, de storm. De stadsraad liet de ruïne op het plein maar liefst 150 jaar staan. Wat daarna restte, was een plein waar men sindsdien niets meer heeft gebouwd. Het voordeel was sindsdien dat er onder de grond gezocht kon worden naar tweeduizend jaar geschiedenis.

Tot 1949 deden archeologen uitvoerige opgravingen naar resten van het Romeinse castellum (legerkamp). Op deze plek werd immers in 47 na Christus Utrecht door de Romeinen gesticht. De Romeinse legerplaats op het Domplein heette eerste Rheno Traiectum (vertaald uit het Latijn: Oversteekplaats in de Rijn). Later werd hier het Germaanse woordje ‘uut’ aan toegevoegd, wat benedenstrooms betekende. Zie hier: Uut-Trajectum, de voorloper van de naam Utrecht.

Om het Domplein zijn bronzen richels te zien in de straat. Daaronder liggen nog resten van de Romeinse castellummuur van 2000 jaar oud.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.