Drakenburg

Huis Drakenburg aan de Oudegracht 114, op de hoek Drakenburgstraat, is het oudste woonhuis van Utrecht. Het was in het bezit van een ridderlijke familie genaamd Drakenborg, die een flinke vinger in de pap had wat betreft de macht in Utrecht. Het pand werd in de twaalfde eeuw gebouwd, en van het oorspronkelijke huis zijn in de zijmuren nog een aantal tufsteenfragmenten gevonden. Hoewel het huis geen weergang en kantelen had, was het zo’n voornaam huis dat het tot de stadskastelen werd gerekend.

Eeuwen later werd het gebouw gerestaureerd voor herinrichting. Bij de restauratie werden ook de middeleeuwse wandschilderingen geconserveerd. De geschilderde ridder en jonkvrouw te paard op één van de muren doen denken aan Fredric van Drakenborch en Cornelia van Oudaen. Zij hadden een hun aanvankelijk onmogelijke liefdesgeschiedenis, ongeveer zoals die van Romeo en Julia. De adellijke families Oudaen en Drakenborch, die gelijknamige stadskastelenbewoonden, leefden op voet van oorlog met elkaar. Maar uiteindelijk kwam er een einde aan deze vete en werd zij overvleugeld door de liefde.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.