Flora’s Hof

In de Servetstraat, naast de Domtoren, geeft een barokke poort uit 1634 toegang tot Flora’s Hof, genoemd naar de Romeinse godin van de lente en bloemen. Eeuwenlang droeg deze plek de naam het Bisschopshof, omdat hier in de elfde eeuw een paleis voor de bisschop verrees. De straatnamen Lichte Gaard en Donkere Gaard verwijzen dan ook naar de tuin die bij het paleis hoorde. Nadat de Reformatie in gang was gezet in de Nederlanden, werd bisschop uit zijn paleis gezet. In 1803 liet het stadsbestuur het paleis van de bisschop slopen.

In 1803 kocht een nog piepjonge Hendrik van Lunteren het terrein en twee panden in de Servetstraat om er een bloem- en boomkwekerij te beginnen, die hij Flora’s Hof gaf. Op het terrein verschenen een oranjerie, kassen, en een waterpomp. Deze kapitale onderneming kon worden mogelijk gemaakt door de weldoener Hendrik Swellengrebel jr., eigenaar van landgoed Schoonoord in Doorn. De vader van Swellengrebel was voormalig gouverneur van de Kaapkolonie, toen nog in bezit van de Nederlanden. Hier speelde hij op in. Hij legde de Kaapse bossen bij Doorn aan en liet exotische planten en zaden overkomen om het park te verfraaien. Hendrik Swellengrebel liet niet alleen geld na, maar ook zaden en stekken van het landgoed. Heden ten dage kan je de sfeer van de toenmalige tuin nog steeds proeven in Flora’s Hof.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.