Oudaen

Het stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht 99 behoort tot de meest indrukwekkende monumenten van Utrecht. Het stadskasteel heeft een lange en bewogen geschiedenis achter zich.

Wie van zeer goede huize was, kon in de middeleeuwen een versterkt stenen huis laten bouwen. Kort na 1276 liet een telg uit de machtige familie Zoudenbalch een pand aan de Oudegracht bouwen. Het huis, dat ook wel kasteel werd genoemd, bestond uit een representatief hoofdhuismet een traptoren, die leidde tot de weergang bij het dak. Later werd ernaast nog een kleiner woonhuis gebouwd, dat makkelijker te verwarmen was. In 1395 kwam het huis voor het eerst in het bezit van de familie Oudaen: Dirck van Houdaen. Rond 1500 werd het ingrijpend verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.

In 1576 kreeg stadskasteel Oudaen het zwaar te verduren. Gedurende een winters beleg in 1577 ging het er heftig aan toe in Utrecht. Vanaf de Vredenborch, die in 1528 door Keizer Karel V werd gebouwd om de stad te verdedigen en te beschermen, werden kanonskogels richting de opstandige Utrechters geschoten. Het gehate Spaanse garnizoen probeerde de Utrechtse burgerij in toom te houden. De kogels gingen dwars door het huis Oudaen. Enkelen van die kogels zijn later ingemetseld als herinnering aan die tijd.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.