Paushuize

Op de vijfsprong aan de Kromme Nieuwegracht staat het Paushuize, het woonhuisgebouwd voor de enige Paus die Nederland ooit gekend heeft: Paus Adrianus IV.

Adriaan Floriszoon Boeyens werd in 1459 geboren als zoon van een timmerman in de toenmalige Brandsteeg, op de hoek van de Oudegracht. In plaats van zijn vader op te volgen volgde Adriaan echter lessen aan één van de kapittelscholen in de stad. Daar bleek hij goed te kunnen leren, en hij bouwde als volwassene een flinke reputatie op. Als vrome priester en geleerde professor werd Adriaan in 1507 aangesteld als leermeester van de latere keizer Karel V, die hem later benoemde tot bisschop van Tortosa, Spanje. Een jaar later schopte Adriaan het tot kardinaal.

In 1522 werd hij tot zijn grote schrik tot paus gekozen. Daar raakte Adriaan verbitterd: hij trof hij een ravage van geldschulden aan. Hij preekte eenvoud, vroomheid en matigheid en verzette zich tegen de losbandigheid. De geestelijken daar waren niet echt blij met deze ‘barbaar uit het Noorden’, omdat zij juist wel van een feestje hielden.

Het tragische is dat Adriaan eigenlijk zijn hele leven lang heimwee naar Utrecht heeft gehad, maar niet in zijn geliefde Utrecht mocht sterven. Want in 1523 stierf hij eenzaam en ziek in Rome, om nooit meer naar zijn geboortestad terug te keren.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.