Paulusabdij

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Utrechts_archief.jpgWaar nu het Utrechts Archief gevestigd is, zijn achter de voorgevel aan de Hamburgerstraat 28 nog de resten van de Paulusabdij verscholen. In meerdere ruimtes van het Archief zijn nog bouwresten van bijna duizend jaar oud te zien.

De Paulusabdij nam binnen de Utrechtse kerk een vooraanstaande plaats in, die gelijkwaardig was aan de kapittelkerken van Utrecht. Van de Paulusabdij is heden ten dage vanaf de straat bijna niets meer te zien. Wel kan je de abdij bekijken vanaf de Hofpoort aan de Nieuwegracht, waar een hoge gevel van tufsteen met vensters te zien is. Dit is nu de buitenmuur van het complex waarin het Archief is gevestigd, en de oorsprong van de binnenmuur van de Paulusabdij.

In januari 1580 raakte de Paulusabdij in de vernieling door de Beeldenstorm. In 1595 werd het complex in gebruik genomen als zetel van het Hof van Utrecht, het hoogste rechtscollege van de gewesten, waarna meer dan vierhonderd jaar hier zou worden rechtgesproken. Een grote verbouwing in 1837 maakte het gerechtsgebouw geschikt voor nieuwe rechtsorganen. De neoclassicistische voorgevel en het voorplein met het gietijzeren hek staan er nu nog steeds.

Stadswandeling

Vraag hier de gratis speurtocht aan om Utrecht te ontdekken! Deze speurtocht leidt u via een stadswandeling langs een aantal van de hoogtepunten van de binnenstad van Utrecht. Of op zoek naar een uitgebreide stadswandeling door Utrecht geleid door professionele gids? Die vindt u hier.

Advertenties